Træklatring

Se skoven fra toppen af et bøgetræ. Med reb og klatreseler sanser og oplever vi skoven og dens træer på en anderledes måde. Samtidig udfordres eleverne på deres motorik, højdeskræk - og evne til at samarbejde.

Raadvad Naturskole, Rude Skov Naturskole, I lokal natur

5. klasse, 6. klasse, 7. klasse, 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse

Skolefag: Idræt, Skolefag: Friluftsliv

Afhængig af antallet af elever. Ca. 4 timer ved 24 elever.

Eleven kan grundlæggende regler om sikkerhed og teknikker for træklatring.
Eleven kender kroppens reaktion på en psykisk udfordring.
Eleven kan udvise samarbejdsevne og social opmærksomhed i forhold
til friluftslivsaktiviteter.

Turen starter med en kort introduktion til træklatringens formål, udstyr og sikkerhed - samt en dialog om, hvorfor netop dette træ er et godt klatretræ.
Klassen deles op i grupper, som derefter roterer mellem 3-4 "poster": 1)træklatring på topreb (ca. 12-15 m.), 2) prussikklatring på reb, 3) samarbejdsøvelse om at konstruere en rebstige, så kurven i træet kan nåes (indeholder pose med kakaopulver el. lign) og 4) trangia-øvelse: varm vand til kakao og prøv at gå på slack-line mellem træerne.
Antallet og indholdet af posterne afhænger af lærer- og elevantal og aftales med naturvejlederen før turen. Andre poster kan erstatte de beskrevne.

Bemande nogle af de poster som eleverne roterer imellem. Bakke op om elevernes egen-udfordring og om samarbejdet eleverne imellem.

Træklatring er oplagt som led i idræt og friluftsliv.
Aktiviteten kan desuden indgå som en fysisk aktivitet i en temauge eller på en lejrtur, eller som en måde at få en praktisk dimension på emner som fotosyntese eller skovdrift i Danmark.

Vi kan klatre alle steder hvor der er egnede træer.

Der er særlige sikkerhedshensyn i forbindelse med aktiviteter med træklatringsaktiviteter. Læs mere her

Praktisk tøj (efter årstiden), som kan tåle at blive beskidt, og ordentligt fodtøj (snøresko - ikke sandaler) er vigtigt! I vinterhalvåret kan træklatring være en kold oplevelse, da der er en del ventetid.